MAMAPRAAT

DE DREUMES FASE

De dreumes fase welke moeder kent dit niet? Mijn zoon is bijna anderhalf en ik had niet gedacht dat ik het zo zwaar zou krijgen. (en dit is nog maar het begin) Je denkt er wel over na tijdens je zwangerschap en daarvoor maar dat het zo pittig zou zijn dat merk ik nu pas. Je kleintje ontwikkeld super snel en je kan het nauwelijks bijhouden. Van een lief klein babytje is mijn zoon nu ontpopt tot een echte ondeugende lopende doerak.

Ken je dat? Je kindje is super lief als je samen bent maar als er eenmaal visite is lijkt het of hij veranderd in een kleine schurk. Het is ook best grappig om te zien want wie kan nou boos worden op zo’n klein schattig jongetje maar dat ze bewust zo stout kunnen zijn daar sta je van te kijken. Normaal zit hij nooit aan spullen waar hij niet aan mag zitten en als er visite is zit hij JUIST aan alles wat niet mag.

De uitprobeer fase is begonnen en ik heb er echt meer moeite mee dan verwacht. Mijn man en ik moeten er heel vaak om lachen maar gelukkig kunnen we wel streng en consequent blijven als het om aanspreken gaat als hij iets stouts doet. Ik  heb gelezen dat tot het tweede levensjaar je niet kan eisen dat hij of zij naar je luistert en het nog niet helemaal word begrepen. Al heb ik het idee dat hij het echt wel snapt.

 

Je dreumes begint nu langzaam een beetje te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit. Zijn nieuwsgierigheid zorgt voor veel nieuwe indrukken die zijn cognitieve ontwikkeling stimuleren.

 

Samen Spelen

Het is wel leuk dat je steeds meer met je kindje kan gaan ondernemen. Omdat hij nu zelf kan lopen kan je lekker buiten spelen of naar de kinderboerderij. Gezellig samen knutselen en kleuren en samen boekjes lezen en spelen. Je kan nu echt samen dingen doen en daar geniet ik echt heel erg van.

Eten

Normaal at mijn zoon alles maar nu ontwikkeld hij een eigen smaak. Sommige dingen vind hij nu niet meer lekker en schud hij nee ook als hij iets niet wilt eten. Dit is best frustrerend omdat je toch wilt dat hij zijn groentes binnen krijgt. Gelukkig valt het best mee met Milan want als ik andere moeders hoor kan het nog erger. Maar dit is wel een dingetje waar je goed op moet blijven letten en goed moet stimuleren bij je kleintje zodat hij alles blijft eten en niet alleen wat hij of zij lekker vind.

Nieuwe dingen

Ik vindt het wel heel spannend hoe hij nu gaat ontwikkelen want in dit jaar gaan er weer heel veel nieuwe dingen gebeuren. Hij gaat meer snappen, leert meer, gaat praten en krijgt een eigen wil. Ook gaan gaat hij in dit jaar naar de peuterspeelzaal dat vindt ik ook wel heel spannend. Hoe zal hij het gaan doen? Zal hij lief zijn voor andere kindjes of juist stout? We gaan het gewoon allemaal zien en laten gebeuren. Zo leert hij het omgaan met andere kindjes. Het  is ook belangrijk dat je zoon of dochter leert om samen te spelen met andere kindjes en het is ook goed voor de ontwikkeling en voor de sociale ontwikkeling is het ook heel erg goed!

Tip
Als ik meer wil weten over zijn ontwikkeling kijk ik meestal op http://www.oudersvannu.nl ik heb echt heel erg veel aan deze site. Er staan altijd handige tips op en je kan er veel lezen over verschillende fases en ontwikkelingen. Echt een goede tip als je iets niet weet of gewoon informatie wilt.

Hoe hebben jullie de dreumes periode ervaren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *